Sök


 

Är vi överens?

Ingen under 18 ska dricka alkohol!


Skolavslutning


Att vara tonåring är inte lätt. Det händer mycket i kroppen både fysiskt och psykiskt.

  

Vad kompisarna tycker och gör blir väldigt viktigt.

  

Men samtidigt som tonåringarna vill frigöra sig vill de också ha regler och gränser. Det skapar en trygghet


Kompisar och kompisars syskon vanligaste langarna

När ungdomar samlas och umgås är ibland alkohol inblandat. När alkohol finns med ökar risken för våld, kränkningar och olyckor. Det är vanligast att ungdomarna får tag på alkoholen genom kompisar och kompisars syskon.


Hej då alkoholskador - en material om lagning riktat till syskon och äldre kompisar

 

Vad kan du göra?

Som förälder har du stora möjligheter att påverka dina barns dryckesvanor. Och det är inte några svåra saker som krävs för att nå resultat. Egentligen handlar det bara om en sak.

 • Prata med dina barn öppet och ärligt. Tala om att du inte tillåter att de dricker alkohol, inte hemma och inte med kompisar.
Känner du till någon som langar alkohol åt ungdom under 20 år? 
Tveka då inte med att tipsa polisen! - Telefon 114 14

Fem tips för tonårsföräldrar

 1. Var tydlig med vad du tycker är okej eller inte i er familj. Barn som är väl medvetna om föräldrarnas förväntningar, lever lättare upp till dem. Ett bestämt förhållningssätt kring alkohol hjälper även äldre syskon att sätta gränser gentemot yngre, exempelvis mot langning.
    
 2. Prata med andra föräldrar om vad som gäller kring fester, alkohol, tider m.m. Gemensamma regler är lättare att hålla, samtidigt som de gör argument som ”alla andra får” verkningslösa.
    
 3. Förklara vad du är rädd ska hända om ditt barn dricker alkohol. Som tonåring mår man bra att höra att ens föräldrar engagerar sig och bryr sig om.
    
 4. Stå på dig. Tonåringar förväntar sig att föräldrar sätter gränser kring alkohol. Den som lyckas övertala sin förälder att till exempel köpa ut, blir nöjd för stunden men är innerst inne vanligtvis besviken. Den förälder som både varnar och köper ut ger motstridiga signaler.
    
 5. Inse din stora betydelse. Tonåringar bryr sig mycket om vad deras föräldrar säger – även om det inte verkar så i stunden


Tipsen kommer från "Tonårpalören", den är full av tips, argument idéer och fakta som tonårsföräldrar kan ha nytta av. Materialet finns även på engelska och som ljudbok 

Tänk om

På webbplatsen Tänkom finns mer information om alkohol och unga för föräldrar.
Hur mycket dricker våra barn?

Var fjärde år genomförs en enkätundersökning bland länets niondeklassare och elever i gymnasiets årskurs 2. Den senaste undersökningen från 2015  visar att de som druckit alkohol någon gång under det senaste året har i 9an minskat från 66% till 46% från år 2008-2015, för åk 2 är minskningen 89% till 77%.


Den genomsnittliga årskonsumtionen ligger ändå på en nivå som man inte kan nöja sig med. Detta gäller för 2015: 


Pojkar åk 2 
15 flaskor sprit (70 cl, 40%)
eller omräknat 45 flaskor vin
Flickor åk 2
10 flaskor sprit (70 cl, 40%)
eller omräknat 30 flaskor vin
Pojkar 9an
5.6 flaskor sprit (70 cl, 40%)
eller omräknat 17 flaskor vin
Flickor 9an
3,8 flaskor sprit (70 cl, 40%)
eller omräknat 11,5 flaskor vin


Hembränning är dubbelt så vanligt i vårt län som i övriga riket.


De som blivit bjudna av föräldrar eller vårdnadshavare på alkohol har sjunkit från 25% till 21% för 9an och från 44% till 37% i åk 2. Trots minskningen innebär det ändå att var femte 9a och var tredje åk 2 elev har blivit bjudna. Vårt mål att ingen ska bli bjuden på alkohol innan man fyllt 18 år!


Bakis


Är det inte bra om barnen får smaka hemma?

Många tycker att man avdramatiserar drickandet och lär ungdomarna handskas med alkohol när man bjuder dem hemma under ordnade förhållanden.

Så är det inte. Det finns ett klart samband mellan föräldrarnas attityd till att bjuda på alkohol och ungdomarnas dryckesvanor. Forskning visar att ungdomar som bjuds på alkohol av sina föräldrar dricker mer än de som inte blir bjudna.


Vad säger lagen?

I Sverige är det förbjudet att sälja eller ge alkohol till personer under 20 år. Däremot är åldersgränsen för att bli serverad alkohol på restaurang 18 år, vilket även gäller vid köp av folköl.

Det är den som förser den minderåriga med alkohol som begår ett brott, inte den minderårige som tar emot alkoholen. Straffet för langning av alkohol eller olovlig försäljning är böter eller fängelse upp till fyra år.


Här kan du lyssna på en mycket bra föreläsning - Varför är alkohol farligt för en ung person?Om alla vuxna är överens om att ingen under 18 år ska dricka alkohol så kan man halvera ungdomsfylleriet. Så enkelt är det! Det har Öckerö kommun visat i praktiken. Se Håkans Fransson från Öckerö berätta om det.


  


Fortsätt