Sök


 

Dödshoten på vägarna – allas ansvar att stoppa fyllekörningen


Det är lätt att det blir en fråga om statistik, om siffror och sannolikheter. Om promille hit och promille dit – inte-kan-det-väl-vara-så-farligt, det där med att ta sig ett glas eller två på festen och sen köra hem? Som att det behöver motiveras och bevisas att alkohol och bilkörning är en synnerligen dålig kombination, lika lämplig som ett gasutsläpp och en brinnande fackla. 

Konsekvenserna av rattfylleriet är brutala, urskiljningslösa. Ingen vet vem som är nästa offer. Ingen vet när tragedin inträffar. Men det gör den. Igen och igen. Om vi nu ändå ska prata statistik så säger Trafikverkets siffror att vi räknar offren i hundratal och tusental. Förövarna i större antal än så. Bara i Jämtland kör runt 300 personer rattfulla varje dag. 

Rattfylla kan aldrig accepteras. Ska aldrig accepteras. Det gäller dig som är på fest i Rissna eller Lidsjöberg och tycker taxin hem känns onödigt dyr. Det gäller dig som grillar vid Tegeforsen eller Storsjöns strand och bara ska ta en sväng hem för att hämta gitarren. Och det gäller dig som dagen efter ska skjutsa ditt barn till matchen i Odensala eller Änge. Det gäller oss alla.

Den som alkoholpåverkad har ett ordentligt grumlat omdöme. Det är illa, det minskar drastiskt förmågan att göra realistiska bedömningar. Tyvärr stannar det inte där. Den som kör efter att ha druckit alkohol har också klart försämrad fysisk prestationsförmåga på flera områden. 

Förmågan att bedöma avstånd minskar, mörkerseendet försämras och risken för dubbelseende ökar i takt med promillehalten. Reaktionstiden blir längre, framförallt i komplexa situationer där snabba beslut krävs. Även koordinationsförmågan och koncentrationen påverkas obevekligen. Också mycket låga promillehalter försämrar förmågan till bland annat undanmanövrar och forskning visar att detta sitter i även dagen efter alkoholintaget. 

Den som kör bil efter att ha druckit alkohol är kort sagt en livsfara. En avfyrad torped på runt 1000 kilo – lika empatisk som en späckhuggare i ett sillstim.

I Jämtlands län jobbar vi genom initiativet Mobilisering mot droger kraftfullt och konsekvent för att minska bruket av alkohol, droger och de negativa effekterna som följer i dess kölvatten. Se detta som vår vädjan:

  • Kör aldrig när du har druckit alkohol eller tagit droger.
  • Åk aldrig med en påverkad förare.
  • Stoppa andra från att köra påverkade, även om det kan kännas svårt i stunden.
Vårt arbete att stoppa fyllekörning pågår ständigt och sträcker sig över hela året och den 29:e september är det Trafiknykterhetens dag. Då uppmärksammar vi rattfylleriets konsekvenser tillsammans med bland andra Trafikverket, MHF (Motorförarnas Helnykterhetsförbund), NTF (Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande) och Polisen. Kom och delta du också, läs mer på www.mobilisering.nu/fyllekorning.

Tillsammans gör vi skillnad!

Styrgruppen för mobiliseringen

 Testa dina alkoholvanor


Frågor och svar


Läs och diskuteraTeam 12-17
IQ


 

Träna utan dopning