Sök


 

Länet mobiliserar mot ungdomsfylla

LT - ÖSTERSUND 20011-04-26

 

Det är under storhelgerna ungdomarna i länet super till. Många tar sin första fylla på Valborg.
Ofta med sprit som föräldrar eller andra vuxna har gett dem.

 

Valborgskampanj 2011

Men nu mobiliserar länet för att stoppa langningen inför Valborg.

 

– Vi har bland annat ett samarbetsavtal med IFK Östersund som ska hjälpa oss att sprida mobiliseringen, säger Thomas Andersson, alkohol- och narkotikapolitisk samordnare på Regionförbundet i länet.

 

– Deras policy år ingen alkohol i samband med träningar och matcher och det ska även synas på deras matchtröjor och ledarjackor.

 

Pär Sundin från polisens ungdomsgrupp är förstås med.

 

– Det börjar nu inför Valborg, sedan kommer skolavslutningen, skolstarten, Storsjöyran och inte att förglömma Körfältsgrillen, säger han. Men på Körfältet har ungdomarna vädjat om hjälp från andra vuxna.

 

Att få tag på sprit i vårt län är inte svårt alls, Pär Sundin pekar exempelvis på det stora beslaget av hembränt som gjordes för en tid sedan.

 

– Hembränningen är på väg tillbaka, konstaterar han, men ungdomsfylleriet har inte ökat däremot ökar missbruket totalt sett.

 

– Många tar sin första fylla på Valborg och det sorgliga är att klockan 22.00 försvinner alla vuxna från stan.

 

– Men Konsum, Ica och macken är en del i detta också, säger Thomas Andersson, samtidigt som vi måste arbeta med en ansvarsfull alkoholservering bland våra krogar.

 

Det är därför de skapat en slogan ”Är vi överens - ingen under 18 år ska få tag på alkohol!”

Idén har de tagit från Öckerö kommun där Håkan Fransson, drogförebyggande samordnare där, målmedvetet har jobbat med nolltolerans från både föräldrarnas och samhällets sida.

 

Läs hela artikeln på Länstidningens hemsida >>Föräldrar, riskera inte era barns framtid

Inför valborgsfirandet är det många ungdomar som gör sin alkoholdebut och det är inte ovanligt att det är föräldrar eller andra vuxna som förser ungdomarna med alkohol.


En Sifoundersökning visar att drygt 25 procent av föräldrarna i Jämtlands län har låtit sin femtonåring smaka på alkohol. Vårt budskap till alla tonårsföräldrar är enkelt: Säg nej till alkohol så länge barnen inte har åldern inne.

 

Föräldrar som bjuder sin tonåring på ett glas vin till middagen eller köper ut öl till skolavslutningen tror ofta att de hjälper sina barn till ett sundare drickande – eller skyddar mot farligare langad sprit. Verkligheten visar att välviljan snarare får motsatt effekt.

Tonåringar som bjuds på alkohol av sina föräldrar dricker betydligt mer än andra barn även utanför hemmet. Och att köpa ut alkohol till minderåriga – oavsett om det är ens egna barn eller andras – är inte bara ett brott mot lagen utan också att sätta deras hälsa på spel.

 

Du som är tydlig med att din tonåring inte ska dricka alkohol gör ditt barn en stor tjänst. Sambandet mellan alkohol och våld är mycket starkt och den som börjar dricka tidigt löper också större risk att få alkoholrelaterade problem som vuxen.

 

Därför är det oroande att så många som mer än en fjärdedel av föräldrarna till femtonåriga barn i Jämtlands län låtit sin tonåring smaka på alkohol i hemmet, enligt en Sifoundersökning från Statens folkhälsoinstitut.

 

Många skolor engagerar föräldrar i det förebyggande arbetet. Det är en styrka när alla föräldrar i klassen är överens om att visa nolltolerans mot alkohol. Det är en styrka när både föräldrar och lärare säger att "nej, vi accepterar inte att våra ungdomar dricker alkohol." Det är angeläget att alla föräldrar tar sitt ansvar att verka för att deras tonåringar inte dricker alkohol under skolåren. Du som vill göra verklig skillnad ska därför ta initiativ till en gemensam mobilisering mot alkohol på din skola, i ditt barns klass.

 

Men skolans och föräldrarnas insatser räcker inte alltid. Då finns polisen i länet där som ett skyddsnät. Polisen ingriper aktivt mot minderåriga som dricker alkohol eller är berusade, häller ut eventuell alkohol på plats och kontaktar föräldrarna. Polisen ställer också frågor om var alkoholen kommer ifrån, för att kunna spåra upp langaren.

 

Skolans och polisens insatser är viktiga delar i den mobilisering mot alkohol och droger som pågår såväl i länet som nationellt. Mobiliseringen omfattar en mångfald aktörer som var och en på sitt sätt bidrar till att motverka ungas alkoholkonsumtion. Vi vädjar till exempel till länets livsmedelsbutiker, bensinstationer och restauranger att de fortsättningsvis ska vara uppmärksamma på åldersgränserna. Vår förhoppning är att du som förälder inte ska bjuda ditt barn på alkohol - att alla vuxna är överens om att ingen under 18 år ska få tag på alkohol. Tillsammans gör vi skillnad!

 

Att mobilisera mot alkohol och droger handlar inte om pliktskyldiga insatser eller att ta politiska poäng. Det handlar om att ge våra ungdomar, alla ungdomar, bästa möjliga förutsättningar under vägen ut i vuxenlivet. Och i det är vi alla lika viktiga. Det är därför vi kraftsamlat till att stoppa langning till våra ungdomar. Via den digitala portalen (www.mobilisering.nu/stoppalangning) får du konkreta tips och råd kring dessa frågor.

 

Är vi överens? Ingen under 18 ska få tag på alkohol!

 

Stephen Jerand, Polismyndigheten i Jämtlands län

Maria Söderberg, Regionförbundet Jämtlands län

Anna-Caren Sätherberg, Regionförbundet Jämtlands län

Robert Uitto, Jämtlands läns landstingTesta dina alkoholvanor


Frågor och svar


Läs och diskuteraTeam 12-17
IQ


 

Träna utan dopning