Sök


 

Fjärilen - Här kan du få hjälp och stödAtt sätta ord på sina känslor sänker stressnivån. Det är så vi jobbar på Fjärilen.

Barn som lever i en familj där någon är alkoholist behöver ofta hjälp att bearbeta sina känslor. På Fjärilen sätts barnen i fokus.


– Gemensamt för allt vi gör är att det är väldigt rakt. Vi lindar inte in någonting. Det är varm och rakt, öppet kanske man kan säga. Och tufft såklart. Det krävs mycket mod av deltagarna, säger Sonja Wahlén Jonsson.

Hon har arbetat med grupper på Fjärilen sedan 1997, samma år som verksamheten startade, och hon ser verkligen att hjälpen behövs och att den fungerar.

– Det är en resa för den som deltar men också för oss som är med. 

Grundinställningen hos de som arbetar på Fjärlien är att allt kemiskt beroende, exempelvis alkoholism, är en sjukdom. Och inte bara den som dricker drabbas, de som lever i den närmaste omgivningen drabbas också.

Barn blir stökiga, clowner eller osynliga. Och det mönstret följer man in i vuxenlivet. Värstingar och tapetblommor …

Sonja Wahlén Jonsson berättar att den stressnivå som barn till alkoholiserade föräldrar lever under är att jämföra med stressnivån hos elitsoldater i krig. Att sätta ord på sina känslor sänker stressnivån och det är precis det man får göra på Fjärilen.

– Man ser att 50–70 procent av de som växt upp med alkoholister söker psykologisk hjälp någon gång vid 35–45 års ålder. Man tappar bort sig själv och det gäller att hitta tillbaka.

Många av de här barnen uppfattas av skolan som okoncentrerade. Men stämpeln koncentrationssvårigheter tror inte Sonja Wahlén Jonsson alltid på.

– Om ett barn har en mamma som supit, hon ligger naken på soffan på morgonen och har spytt ner sig och det är det sista barnet ser innan det går på skolan så tror jag inte på koncentrationssvårigheter. Jag tror inte att barnet koncentrerar sig på det läraren vill, jag tror att barnet koncentrerar sig på annat.

På Fjärilen sätts fokus på barnen och deras känslor. På de medberoendes behov.
De som går barnprogrammet får vara helt anonyma men det är föräldrarna som måste ta kontakt med Fjärilen. Det behövs ingen dokumenterad alkoholism eller bevis på annat missbruk – det räcker med en oro eller en misstanke om att barnet behöver hjälp.

– Det var en som ringde och sa ”Jag super jävligt mycket men jag vet inte om jag är alkoholist. Men jag tror att barnen far illa”.Det räcker, säger Sonja Wahlén Jonsson.

Barnen träffas 15 gånger, med uppehåll för lov. Första gången får barnen skriva på en lapp varför de kommit, sedan samlas lapparna ihop och läses upp som en dikt. Man berättar om de regler som gäller, till exempel att det som sägs på Fjärilen stannar där. Enda undantaget är personalens anmälningsskyldighet om de upptäcker att någon blir slagen eller utsätts för övergrepp.

Alla får berätta om veckans höjdpunkt och bottennapp. Och det kan vara svårt.

– De här barnen kan gå in i en gråzon. Man kan säga att barnen lägger sina känslor i kylen, vuxna lägger dem i frysen, säger Sonja Wahlén Jonsson.

Vill barnen berätta något får de göra det och ingen ställer några följdfrågor. Däremot säger personalen alltid tack.

– Ibland undrar barn varför vi tackar. Då svarar vi att det de säger är viktigt och att det kanske är fler som tycker som de gör.

– Fast ibland kan det vara svårt. Om ett barn säger: Jag önskar att min mamma var död. Och vi säger: Tack.

De följande sju träffarna har olika teman, man pratar om risker och val, inre och yttre försvar, känslor och familjen. Den åttonde gången får barnen bjuda in en viktig vuxen. Nionde gången börjar gruppen om från början, upprepar allt. Femtonde gången är det avslutning – återigen bjuds en viktig vuxen in. Den viktige vuxne är nästan alltid föräldern.

– Det som gör att barn i andra sammanhang inte berättar är att många vuxna när barnen väl berättar säger: Ååååhh och ställer en massa frågor. Vi säger tack utan följdfrågor. De lär sig också att det inte är något fel på personen de talar om utan det är fel på det den personen gör.

Målet är just att ge deltagarna ny och positiv kunskap. De får lära sig att de inte är ensamma om sina problem och känslor och att det som händer i familjen inte är deras fel.

– Föräldrar säger ofta till sina barn att det inte är någon fara. Men barn har sällan fel, man ska lyssna till det barn berättar och det gäller att ha is i magen. Att få uttrycka sin oro är viktigt, säger Sonja Wahlén Jonsson.

– Man måste lita till sin känsla, inte tro att man är fel bara för att man misstänker att den man älskar är alkoholist. Man har rätt att älska vilken drummel som helst, säger Sonja Wahlén Jonsson.
 
Ursprunglig text: Monica Bergström (Östersunds Posten, Lördagen 24 Februari 2007).


Fjärilen

Fjärilen JämtlandFjärilen har verksamhet för
barn och tonåringar, men också
för vuxna som lever i ett förhållande
med en alkoholist – som
alltså är medberoende. Varje
åldersgrupp har sitt program.

Kontakta oss om du intresserad!Testa dina alkoholvanor


Frågor och svar


Läs och diskuteraTeam 12-17
IQ


 

Träna utan dopning